Strava během plavby je formou plné penze, která se skládá ze snídaně, oběda, odpolední svačinky, večeře, popřípadě občerstvení během dne a večerního bufetu. Voda a některé nealkoholické nápoje z automatů jsou během jídel k dispozici zdarma. Přes den stravování nepodléhá žádným zvýšeným společenským pravidlům. Mějte prosím na paměti, že do žádné restaurace není povoleno vstupovat bez obuvi a svrchní části oděvu, tj. vstup do restaurace např. v plavkách je nepřípustný).
Obecně lze potvrdit, že gastronomie na lodi je na opravdu vysoké úrovni a je třeba si hlídat svoji štíhlou linii. V případě, že opouštíte loď na výlet na celý den, není možné vám připravit stravu na tento váš soukromý výlet. Lze však zakoupit výlety plavební společnosti i s obědem. Během plavby někdy bývají speciální prezentace italské kuchyně spojené s přípravou přímo před očima klientů. Pro většinu našich klientů je stravování na lodi opravdovým gurmánským zážitkem - výběr je velmi pestrý a uspokojí i náročnější strávníky. Pokud jsou ryby na Vašem jídelníčku vítány, máte vyhráno. Zdejší rybí speciality a rybí polévky jsou opravdu skvělé.
Postaráno o vás bude i tehdy, když rozhodnete-li se strávit den, či jeho část v soukromí vaší kajuty. Pokojový servis s donáškou jídla (za přípatek) je v provozu 24 hodin denně.
Orientační doba podávání jídel: snídaně 6.30 – 10.00, oběd 12.00 – 15.30.
Na snídaně i obědy můžete využít servírovaných restaurací, které se nachází zpravidla na palubě 5. Při příchodu Vás obsluhující personál usadí ke stolu a vybíráte si z jídelního lístku. Klienti, kteří mají objednány nápojové pakety, je obdrží první večer od managera restaurace. O objednání paketů informujte Vašeho obsluhujícího číšníka. Pokud máte narozeniny, lze objednat v restauraci narozeninový dort, jahody v čokoládě, sekt a podobně. Pochopitelně tato služba je za příplatek. Nápoje objednané v restauracích hradíte k tíži Vašeho účtu.
Večeře v hlavní restauraci jsou společenskou událostí a, dle plánovaného rozpisu, vyžadují přiměřené oblečení. Hosté, kteří se formalit rádi vzdají, mohou využít služeb bufetových restaurací. Podávání večeří je na většině lodí rozděleno do dvou sezení: 1. kolem 18.00 a 2. kolem 21.00 (časy se mohou u jednotlivých společností či lodí lišit, jsou uvedeny v denním programu plavby). Pro naše klienty se snažíme zajistit většinou první sezení, není to však pravidlem. Při zakoupení plavby v kategorii Bella nemáte možnost si vybrat možnost sezení. Tu Vám určí plavební společnost.
Večeře jsou podávány ve restauracích, jejichž název a čas je uveden na vaší magnetické lodní kartě. Je nutné dodržovat včasný příchod na večeři, ale i společenský bonton. V případě pozdního příchodu nebudete do restaurace vpuštěni. U večeří není možné konzumovat nápoje z nápojových automatů. CK RIVIERA TOUR má pro vás v pokynech k odjezdu připraven jídelní lístek, přeložený do českého jazyka. Doporučujeme účastnit se večeří v servírovaných restauracích při galavečerech a italském dnu.
Večeře se konají v stylu italské pohody a vychutnání skvělého jídla a vína a je nutné počítat s dobou večeře cca hodinu a půl.
Během celého dne můžete také navštívit bufetovou restauraci, která je zpravidla na zádi lodi v horních patrech. Je otevřena většinou od časných ranních hodin až do noci (cca do 2:00), kde si můžete zajít i během pozdního večera na pizzu nebo sendviče. Prakticky platí pravidlo, že na lodi nemůžete mít hlad. Upozorňujeme, že se jedná o bufetovou restauraci a není zde obsluha anebo tato obsluha je výrazně omezena. Jídlo, nápoje a pochutiny si klient ke stolům zabezpečuje sám.
V některých specializovaných (ala carte) restauracích je vyžadována rezervace předem a platí se rezervační poplatek (cca 20 – 25 €). Restaurace na lodích, nebo jejich části, jsou tematicky zaměřeny a proto vám mohou nabídnout širokou škálu kuchyní: od klasického bufetu pro každého strávníka, přes lehkou italskou kuchyni, gurmánské požitky s rukopisem francouzských chef de cuisine, exotikou provoněné asijské speciality až po šťavnaté steaky z amerických prérií.
Lodní kuchaři nezapomínají ani na strávníky se speciálními požadavky. Na vyžádání lze zajistit například vegetariánskou stravu, bezlepkovou stravu a nebo stravování pro diabetiky. Tento druh stravy je třeba vyžádat už při uzavírání cestovní smlouvy. V případě bezlepkového menu poskytujeme na vyžádání český překlad obědových a večeřových menu servírovaných restaurací.
Více informací o dietách, intolerancích a dalších stravovacích omezeních na lodi si můžete přečíst v sekci Zdravotní omezení, mobilita a diety.
Na všech lodích plujících z domovských přístavů v USA je účtován příplatek 5 USD/os. za jakékoli další požadované jídlo v hlavní restauraci.
Na lodích plujících z domovských přístavů v USA je zaveden mírný příplatek na pokrytí nákladů pro hosty, kteří si v hlavní jídelně objednají další předkrmy. První jídlo zůstává zdarma, stejně jako všechny předkrmy a dezerty. Příplatek 5 dolarů se vztahuje pouze na další objednaná hlavní jídla.
Upozornění:
Plavební společnost uvádí u svých lodí klasifikaci třídy lodě podle hvězdiček. Upozorňujeme Vás, že tato klasifikace ve srovnání služeb na hotelích platí pouze při zakoupení standartu balíčku AUREA a nebo YACHT CLUB.
Ke stažení: Stravování na lodi (katalog pdf)